Witam serdecznie w Majkowych wypiekach!

wtorek, 13 maja 2014

Panna Cotta - konkurs

Kochani czytelnicy :)
W związku z organizowanym przez Comfort Food konkursem - chciałabym Wam dziś uchylić rąbka tajemnicy.
A oto przed Wami przepis na najlepsza na Świecie Panna Cottę - najlepszą bo według przepisu mojej mamy!

Mama to potrafi!


Uzasadnienie: 
Lekki i idealny na lato deser Panna Cotta z sosem ze świeżych truskawek. Dzięki owocom jest to bomba witaminowa a do tego ten kremowy smak. To smak Włoskich wakacji, na których powstał ten przepis.
Moja mama kocha podróże i z każdej z nich zawsze przywozi małe wspomnienie - tym razem był to przepis na Włoski deser Panna Cottę. 
Dzięki temu deserowi jeszcze raz mogę przenieść się TAM.... na piaszczyste plaże tuż nad ciepłym włoskim morzem!
Jeśli więc chcecie to poczuć - przygotujcie go razem z Nami!
Zapraszam!



Panna Cotta z sosem truskawkowym!
Składniki:

150 ml mleka
850 ml śmietany kremówki 36%
 68 g cukru
 32g cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę wsypać do szklanej miski i zalać 4 łyżkami gorącej wody. Następnie czekamy aż żelatyna napęcznieje.
Do garnka wlewamy mleko i kremówkę oraz wsypujemy dwa rodzaje cukru. Mieszaninę dokładnie podgrzewamy na niskiej mocy palnika. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu! W momencie gdy zacznie się gotować, zdejmujemy garnek z palnika.
Do mieszaniny dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Do przygotowanych foremek wlewamy tężejącą Panna Cottę, którą przykrywamy folią spożywczą. Deser chłodzimy przez kilka dobrych godzin - najlepiej przez noc.
Aby wyjąć panna cottę nalezy zanurzyć ją na kilka sekund w gorącej wodzie.
Przed podaniem polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy listkiem mięty.

Sos truskawkowy:

0,5 kg truskawek
1 łyżeczka cukru

Usuwamy szypułki z truskawek i kroimy je na ćwiartki.

Składniki wsypujemy do miski i rozdrabniamy je blenderem na gładką masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz